Ma egész nap főztem , de nem bántam hisz imádok főzni. Sajnos szomorúan tapasztalom hogy a mai lányok többsége nem tud és nem is szeret főzni pedig úgy gondolom ez a nők számára alap dolognak kéne lennie. Mint ahogy a pasiknak is be kell tudnia verni egy szöget a falba. Egyik se nagy tudomány. De én kiskorom óta szeretek főzni és tudok is . Nagy részét anyai nagyimtól tanultam mindig figyeltem őt és mai napig sok fogást úgy készítek el ahogy tőle tanultam de anyai ágon több rokon is szakács és a szakmában van. 

Hiszem hogy a pasikhoz a gyomrukon keresztűl vezet az út és eddig mindegyik párom szerette a főztöm. És jobban is szeretek olyannak főzni akit szeretek. Nincs jobb mint gondoskodni a másikról. Mindig odafigyeltem ki mit szeret mit nem szeret mire allergiás . Mindig úgy főztem ahogy az illető izlése mert én nem vagyok válogatós. Ámde szeretek kísérletezni szeretem kipróbálni más nemzetek ételeit főleg az indiai és a japán ételeket  az édes savanyú vagy édes csípős kontrasztokat .De imádom a magyaros konyhát is és mások szerint is eltalálom az ízeket.

A legjobban azonban  szabadban szeretek főzni amikor minden friss és rengeteg a szín a zöldség a gyümölcs. Én szerintem a főzés csupán idő és türelem kérdése  mindenki tud főzni ha megpróbálja és időt szán rá. Engem tökéletesen kikapcsol ahogy a kertészkedés is . Én ebben elég régimódi vagyok hiszem hogy a nőnek ezeknek a tudásoknak a birtokában kell lennie ettől is nő egy nő. A gondoskodás a nő egyik alapvető jelleme és a kapcsolatok egyik pillére. Hisz neki kell gondoskodni a családjáról míg az apa a  pénzkereső egy régimódi család modellben . 

De az se rossz ha egy kapcsolatban mind két fél tud főzni hisz akár egy közös hobbi is lehet és közös program . Akár egy romantikus esténél egy előjáték is lehet. Hisz mint tudjuk vannak olyan ételek amik afrodiziákumként működnek vagyis meghozzák a vágyat. Ilyen a kagyló  a homár , a csokival bevont eper . 

Van hogy az ételt le is fotózom bár nem olyan hozzáértéssel ahogy a tapasztalt gastrobloggerek szoktak .Hanem inkább amatőr szinten . 

Én a magyar konyhában szeretem az erőteljes fűszerezést . A csípős a fokhagyma dominál sok ételemben. Sok mindent főzős műsorokból lesek el hiszen foglalkoznak nagyon sok művészettel. A modern francia konyhát nem kedvelem túlságosan kevés az adag és inkább a szépségről szól és nem az ízekről. De japán konyhát nagyon kedvelem hisz köztudott hogy nagyon precizek és aprólékosak. A szusi szakácsok több tizévet tanulnak mire kitanulják azonban sokszor évekig csak rízst moshatnak  mire eljutnak a tekerésig. De csodálatos munkáik vannak. 

Az olaszok is nagy művészek. Az ő specialitásuk a frissesség és a mediterrán alapanyagok a hosszú és aprólékos érlelésű hősok a friss fűszernövények és a tészták. A tésztákat ők maguk gyúrják közvetlen a főzés előtt .nem mindig szárítják ki ahogy mi. A legfőbb ételük amit ismerünk az a pizza , a bolognai spagetti a canelloni és több féle töltöt tészták. Illetve rengeteg tengeri hal amit kizárólag friss fűszernövénnyel tálalnak. Híresek továbbá a boraik és a sonkáik is . 

A keleti ételekhez visszatérnék. Nem igaz hogy kutyákat esznek többségében ahogy az se hogy az olaszok pedig macskát ezek tévhitek. A keleti kulturának nagyon jó konyhája van.És főleg egészséges is hiszen az ottani élettartam több mint bármelyik országban. Friss nyers halakat esznek főtt rízst és rengeteg vitamindús zöldséget. Nagyon adnak arra hogy mit esznek és mennyit .Emellett persze ott van az édes -csípős és az édes savanyú hatás is ami különlegessé teszi az ízeket. 

Az indiaiak kíméletlenül fűszeresen főznek , legfőbb fűszereik a curry, kurkuma , kardamon .illetve több keverék pl a gara masala. Szeretek a különleges húsokat mint az ürü a bárány  a juh . 

Ugyan dícsérik az angol konyhát én azonban nem szeretem  én próbáltam de íztelen nem ismerik a sót és a borsot és a paprikát se. Nincs különleges ízük .Ugyanez a bajom az ír és az amerikai konyhával  íztelen kevésbé fűszeres bár tudom ez izlés kérdése. 

De a legjobb konyha amit imádok az a magyar konyha hisz itt használjuk a legtöbb féle ízesítést a fokhagymát a vörös hagymát , a csípős zöld paprikát a piros fűszerőrleményt borsot köményt. Rengeteg féle fűszert használunk  intenziven és kissé azonban zsírosan. Bár én híve vagyok a salátáknak és az egészséges étrendnek azonban nem tudok ellenállni egy jó  pörkölttnek vagy házi kolbásznak.

 

sokan mondják dolgozzak szakácsként de inkább megtartom jó hobbinak ami megnyugtat mintsem nagyüzemi termelésre cseréljem ahol esetleg kiveszik az a szenvedély ami a konyhaművészet iránt él. DSCF1460.JPGDSCF1462.JPG

Szerző: piper82  2012.06.15. 20:29 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubajoselet.blog.hu/api/trackback/id/tr464591097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása